Att förstå med kroppen

 Jag har i dagarna ( för denna gång i alla fall) avslutat ett dansmatteprojekt i Ängelholms kommun.

Under två läsår har jag haft förmånen att möta engagerade pedagoger och inspirerande barn. Det har varit många stimulerande möten och så här i efterdyningen av projektet. När man summerar det man gjort, är det guldkornen man minns.  De där små Aha! ögonblicken som barn så gärna delar med sig av.

Som när ett barn i andra klass, när vi dansar Halvtimmeskompisar plötsligt utbrister att;

-Ja, men halvtimmen, det är ju hela tiden den som är mitt emot!  

Just det! Om man är en minutvisare och promenerar en halvtimme framåt på urtavlan, då kommer man att landa på siffran mitt emot där man började.

Ibland behöver man bara gå genvägen via kroppen för att förstå sammanhangen.

Eller förskoleeleven, som glatt meddelade att hen lärt sin mamma, som ägnade sig åt Yoga, att göra vår formramsa. - Ja, för det är ju form Yoga!

Eller hur, Kopplingarna dras, synapserna banar väg och ny förståelse uppstår. 

 

... Tipp Tapp Topp

spetsen sticker opp'

En triangel till knopp,

har denna sopp

 (text från Formramsa av Emily Willman)

 

"..en triangel till knopp har denna sopp"
 

 

Första etappen färdig

Drömmen om att skapa ett rum för dans håller sakta på att realiseras. Första etappen, att tömma loftet på all gammal halm slet vi med i slutet av sommaren 2014. Det var svettigt, stickigt och dammigt. Men ut for halmen.
Under halmen blottades ett väldigt murket trägolv. Bräda för bräda har det nu rivits och ladan står där med full takhöjd. Ca 140 kvm golvyta skall nu byggas upp igen. Denna gång med ett golv med svikt som inbjuder till rörelse. Mer om mig och om vad som händer på Sagas Hus hittar du på www.sagashus.se
 
 
    
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Varje rörelse bär en dans och varje kropp när ett minne.

I varje rörelse bor det dans och varje kropp bär ett minne av hur den dansen skall utföras och varför. Vi ärver våra vardagliga ritualer. Generation efter generation. Inbäddat i de handlingar vi slentrianmässigt utför ligger vårt personliga universum. Rörelsen öppnar dörren till vårt taktila minne. Dofter, känslor, rädslor och glädje. I det rummet ÄR jag. Uppslukad. Evig. För alltid. Bor rörelsen kvar när vi har gått? Finns jag i stegen även när någon annan går dem? 

Every action holds a dance är en serie korta filmer med dansstycken baserade på vardagens lekfullhet och magi. En del av dem kan du se här
 
 
 
 
     
 
Till top